Алексеј Анатолијевич Жуков (Алексей Анатольевич Жуков)

• Црквени и светски руководилац и диригент у Санкт Петербургу 
• Руководилац мушког хора и старији професор певачке школе Архијерејске старо-афонске градске цркве у Санкт Петербургу 
• Позвани маестро мушког хора државне Филхармоније у Вологду.

Жуков је рођен 1969. године у Лењинграду у породици радничке класе, а похађао је хорску средњу школу при државној Академској капели М. И. Глинке, као и државни институт културе им. Крупској (им. Крупской). Служио је у Совјетској Армији у периоду између 1988. и 1989. године. Године 1989. настављајући студије у Институту културе, почео је да пева у Сабору Архангела Михаила у Ломоносову (Лењинградска област) – првом храму Лењинградске епархије, која је отворена после више деценија комунистичког атеизма. Потом је од 1990. до 1992. године, деловао и као руководилац овог Сабора.

У периоду између 1992. и 1995. године – као уметник у саставу камерног хора Санкт Петербурга, Жуков постаје добитник Grammy награде (1995) за извођење, као и снимак "Все ноћног бдења" Рахмањинова (Philips Classics 1994).

Од 1995. године био је и руководилац мушког вокалног ансамбла "Valaam" при Валаамском манастиру. Ансамбл је у периоду Жуковљевог руководства снимио и издао 4 ЦД албума са обрасцима православног појања различитих земаља – руске духовне музике, светске и народне музике, а такође се бележе и турнеје по Русији, али и земљама Западне Европе.

Године 2003, Жуков добија диплому "За извођачко мајсторство" на фестивалу "Branderburgische Sommerkonzerte" (Белин). Потом је у периоду између 2005. и 2016. године деловао као уметнички руководилац Празничног хора Валаамсог манастира, који прати патријаршка Богослужења, водећи притом и активну концертну делатност у Русији и иностранству и снимајући 4 ЦД албума црквене и светске музике.

Одржвао је предавања и мајсторске курсеве богослужебног певања летње школе Академије православне музике (С. Петербург, Велики Новгород, острво Валам) у периоду између 2009. и 2015. године.

Добитник је следећих значајних црквених и државних награда: 
• Награда Митрополита Санкт Петербуршког и Ладожског Владимира "За велики труд у славу Свете Цркве" (2008) 
• Медаља Московске Патријаршије (2007) 
• Медаља Казахстанског митрополичног округа (2012) 
• Медаља "Учеснику војне операције у Сирији" скупштине Руске федерације.