ЛЕТЊА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА

 

Летња духовна академија Музичке омладине основана је 1992. година са благословом Српске православне цркве.

Пројекат су осмилили и покренули академик Димитрије Стефановић, координатор Музичке омладине Миодраг Павловић (1932–2002) и музиколог проф. др Снежана Николајевић.

Летња духовна академија одржава се у манастиру Студеница сваке године у јулу месецу и намењна је свим заинтересованим полазницима који се окупљају у хору који води одабрани, респектабилни диригент. Хор полазника до сада су водили диригенти Дејан Савић, Александар Вујић, Бојан Суђић, Павле Медаковић, Даринка Матић-Маровић, Владимир Милић, Немања Савић (Репубилка Српска), Генадиј Дмитрјак (Русија) и Игор Матјухов (Русија).

Летња духовна академија Музичке омладине обликована је по принципу хорске недеље, са намером да се аутохтоне вредности српске духовне музике, уметности и културе приближе младима на савремен начин. Посебно поље Академије представља српска црквена музика као део Богослужења. На крају десетодневног интензивног рада хор изводи програм духовне музике који брижљиво припрема одабрани диригент.

Током више деценија постојања овог пројекта одржано је преко 320 предавања, гостовало је 70 предавача и композитора, наступило је 40 гостујућих хорова и учествовало преко 1000 полазника.

Поред хорских активности полазиници Летње духовне академије у Студеници могу присуствовати и предавањима из области музике, књижевности, историје уметности, акустике, сликарства… еминентних стручњака и истраживача.

Летња духовна академија је основни концепт задржала од почетка, но из године у годину програми се освежавају дајући овом пројекту креативни и витални печат.

Од самог почетка Летња духовна академија била је везана за манастир Студеницу, који је, по својој историји, лепоти и светосавском духу идеалан простор за ову својеврсну духовну школу. Братство манастира је свесрдно прихватило Летњу духовну академију, која има благослов Српске православне цркве, упокојеног епископа жичког Хризостома и игумана студеничког архимандрита Тихона.

www.studenica.net