Наталија Гутман (Селектор програма)

Наталија Гутман (Селектор програма)

Наталија Гутман (Natalia Gutman) једна је од најзначајнијих светских музичара, неретко од публике и критике означена као ''Краљица виолончела''.

Њен значај се огледа кроз велики број награда које је освојила, као што су: National Artist of the USSR (1991), the State Prize of Russian Federation (2000), “Bundesverdienstkreuz 1. Klasse” of the Federal Republic of Germany (2005), the Shostakovich Prize (2002 и 2013), the Triumph Award (2002), Fellow of the Royal College of Music London (2010), Musikpreis des Verbandes der Deutschen Konzertdirektionen (2012), Premio NEM in Florence (2014).

Read more

Сандра Белић (Селектор програма и члан жирија)

Сандра Белић (Селектор програма и члан жирија)

Сандра Белић дипломирала је „Cum Laude“ (са посебном одликом) у класи Андреа Наваре (André Navarra) на „Universität für Musik und darstellende Kunst“ у Бечу . Паралелно са студијама и касније, усавршавала се код Данијела Шафрана (Daniel Shafran), Зигфрида Палма (Siegfrid Palm) и Бориса Пергаменчикова (Boris Pergamenchikow).

Read more

Драган Ђорђевић (Члан жирија)

Драган Ђорђевић (Члан жирија)

Драган Сузуки Ђорђевић, једна је од најоригиналнијих уметничких личности своје генерације.

Са шест година закорачио је у свет музике, почевши да учи виолину по Сузуки методи, у свом родном граду, Ћуприји, у Школи за музичке таленте, а две године касније опредељује се за виолончело и добија прве часове од проф. Реље Ћетковића. Завршио је Факултет музичке уметности у Београду , у класи проф. Сандре Белић.

Read more

Роман Гарију (Члан жирија)

Роман Гарију (Члан жирија)

Роман Гарију (Romain Garioud) је лауреат престижних такмичења као што су међународно такмичењењ Чајковски у Москви (2001) и Ростропович у Паризу (2002), а такође и освајач друге награде на такмичењу Виња дел Мар у Чилеу 2002. године.

Дипломирао је на Paris’ Conservatoire National Supérieur de Musique уз Прву награду у категорији чело (1997) и камерна музика (1998). Познат по свом изузетном тону и осећају фразирања, Роман Гарију имао је привилегију да сарађује са реномираним челистима као што су Филип Милер, Анер Билсма, Наталија Чаковскаја, Стивен Исерлис...

Read more

Ксенија Јанковић (Члан жирија)

Ксенија Јанковић (Члан жирија)

Ксенија Јанковић је рођена 1958. године у српско-руској породици музичара. Очарана виолончелом, почела је да свира у шестој години, а већ са девет је дебитовала с Београдском филхармонијом. Две године касније, као државни стипендиста, наставила је школовања у Централној музичкој школи при Московском конзерваторијуму где су јој професори били Стефан Каљанов и Мстислав Ростропович.

Read more

Мехае Рио (Члан жирија)

Мехае Рио (Члан жирија)

Изузетна виртуозност и задивљујуће мелодије челисткиње Мехае Рио (Meehae Ryo) стављају је у ранг најпознатијих челиста Јужне Кореје. Настоји да изводи музику која чини срећним и њу и публику. Не само да је једна од омиљених челиста, већ је и одлучна у позиву да подучава омладину.

Мехае је прве лекције у вези са челом добила са шест година. Након што је освојила многа државна такмичења, имала је амбицију да студије настави у иностранству, и замолила родитеље да потраже школу која би јој пружила најбоље образовање и припремила је да постане прави музичар светских размера. Кренула је са студијама у школи Џулијард са својих шеснаест година и потом завршила студије са дипломом мастера на Универзитету у Мичигену у САД.

Read more

Тобиас Стосиек (Члан жирија)

Тобиас Стосиек (Члан жирија)

Тобиас Стосиек је рођен у Шверину у Немачкој. Студирао је код проф. Тобијаса Кунеа на Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. За време студија похађао је бројне семинаре код челиста као што су Давид Герингас, Франс Хелмерсон и Мстислав Ростропович.

Read more

Мартин Лер (Члан жирија)

Мартин Лер (Члан жирија)

Не само да је и његова мајка била челиста, већ је и одувек волео дубоке тонове; стога је и било природно да се Мартин Лер определи за виолончело као примарни инструмент. Похађао је студије код Волфганга Мелхорна у Hamburg Musikhochschule, код Заре Нелсове у Juilliard School у Њујорку, и Волфганга Бечера у Berlin Hochschule der Künste.

Read more