Роман Гарију (Romain Garioud) је лауреат престижних такмичења као што су међународно такмичењењ Чајковски у Москви (2001) и Ростропович у Паризу (2002), а такође и освајач друге награде на такмичењу Виња дел Мар у Чилеу 2002. године.

Дипломирао је на Paris’ Conservatoire National Supérieur de Musique уз Прву награду у категорији чело (1997) и камерна музика (1998). Познат по свом изузетном тону и осећају фразирања, Роман Гарију имао је привилегију да сарађује са реномираним челистима као што су Филип Милер, Анер Билсма, Наталија Чаковскаја, Стивен Исерлис...

Роман Гарију је освајач награда Mécénat Société Générale и Fondation Meyer. Године 2002. био је ''Révélation'' ADAMI-ја (француске националне институције за професионлне музичаре). Његова каријера је од тог момента доживела успон и бива позиван да наступа и одржава мајсторске курсеве у многим салама широм Европе (Festival de l’Orangerie de Sceaux у Француској, Colonges-Bellerive и Amadeus у Швајцарској, Mantova у Италији...) и, у скорије врем, у Кини и Јужној Америци.

У октобру 2013. године, извео је концерт за виолончело В. Лутославског за Фестивал Јури Башмета у Минску, са оркестром телевизије. У јуну 2016. позван је да свира за ''Пројекат Марте Аргерич'' у Лугану, и заменио је Наталију Гутман у изведби Шостаковичевог концерта за чело бр. 1 у пратњи оркестра ''Casa da Musica'' из Порта (Португал).

Наступао је уз такве диригенте као што су Кристоф Ешенбах (Париски оркестар), Жан-Марк Бурфин (Лисабонски Метропол оркестар), Стефан Кардон и Володимир Сиренко (Национални оркестар Украјине) и са угледним камерним музичарима као што су Мстислав Ростропович, Жил Апап, Дора Шварцберг, Павел Гилилов, Бернд Глемсер, Андре Јусов, Филип Ентремонт, Менаем Преслер, Флорен Оу, Ерик Ле Саж и многи други, у најпрестижнијим дворанама - Musikverein и Konzerthaus Wien, Berlin Philharmonie. Неколико његових концерата снимали су Radio France и Music Cable тв канал Mezzo.

Роман Гарију настоји да негује еклектични репертоар. И као камерни музичар и солиста, подстакнут је великом страшћу ка уметничкој размени и сарадњи.

Новембра 2005. године, Роман Гарију је освојио Прву награду на међународном челистичком такмичењу Bucchi. Оснивач је и члан трија ''Dorogi'' од 2014. године, са виолинисткињом Дором Шварцберг и пијанистом Ђулијанијем Мацокантеом и од 2016. године ''Vesna Ensemble'' са виолинисткињом Наталијом Пришепенко.

Роман Гарију свира на Николај Гаљано виолончелу из 1760. године, великодушно издатом од стране Габријеле и Михаел Андре-Јакеринга.