Изузетна виртуозност и задивљујуће мелодије челисткиње Мехае Рио (Meehae Ryo) стављају је у ранг најпознатијих челиста Јужне Кореје. Настоји да изводи музику која чини срећним и њу и публику. Не само да је једна од омиљених челиста, већ је и одлучна у позиву да подучава омладину.

Мехае је прве лекције у вези са челом добила са шест година. Након што је освојила многа државна такмичења, имала је амбицију да студије настави у иностранству, и замолила родитеље да потраже школу која би јој пружила најбоље образовање и припремила је да постане прави музичар светских размера. Кренула је са студијама у школи Џулијард са својих шеснаест година и потом завршила студије са дипломом мастера на Универзитету у Мичигену у САД.

Велика страст Мехае према музици довољна је да је учини једном од најпожељнијих челиста за многе оркестре, као што су: the Berliner Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Toronto Philharmonia, Hongkong Philharmonic Orchestra, Thailand Philharmonic Orchestra, Martinu Philharmonic Orchestra, Kaerntner Symphony Orchestra, Stratford Orchestra of the Swan у Великој Британији, the Bulgarian National Radio Symphony Orchestra, the Prague Symphony Chamber Orchestra, Hradec Kralove Philharmony, Madeira Classical Players у Португалу, Kazakhstan National Symphony Orchestra, Korean Symphony Orchestra, Seoul Philharmonic Orchestra, Prime Philharmonic Orchestra и Seoul Classical Players.

У јулу 2013. године, Мехае и Албена Данаилова, први концертмајстор у историји Бечког филхармонијског оркестра, позване су да свирају Брамсов Дупли концерт на Cesky Krumlov Music Festival, и њихов наступ је емитован уживо на Czech National Broadcast. Генерални менаџер Будимпештанског симфонијског оркестра МАВ био је веома задовољан концертом и послао Мехае позивницу да наступа поново у Abonoment програму Будимпештанског симфонијског оркестра са концертмајстором Берлинског филхармонијског оркестра Андреасом Бускацом Брамсов Дупли концерт за виолину, чело и оркестар, октобра 2014. године у Дворани Листа у Будимпешти.

Мехае је наступала у најпрестижнијим дворанама, као што су Musikverein Golden Hall, Verdi Hall, Hercules Hall, Smetana Hall, Dvorak Hall, Liszt Hall, Carnegie Hall, Auditorium della conciliazione и Berliner Philharmonie Hall.

Први снимци Мехае је забележила са Прашким радио симфонијским оркестром под управом диригента Владимира Валека; био је то комеморативни албум стопедесетогодишњице Шуманове смрти у организацији Sony Classic. Године 2013. снимила је Сен-Сансов и Елгаров челистички концерт са Нирнбершким симфонијским оркестром, који је издат у едицији Deutsche Gramphone.

Мехае се не ограничава на концертне активности, она је и један од најцењенијих професора у Јужној Кореји. На основу својих личних искустава, не учи само студенте техникама свирања виолончела, већ и животним лекцијама једног челисте. Позивана је да држи мајсторске курсеве у најпознатијим музичким институцијама као што су Vienna University, Shanghai Conservatory of Music и Kazakhstan Conservatory of Music.