Међународно такмичење Музичке омладине у Београду

 

У Београду се од 1971. године, једном годишње, одржава Међународно такмичење Музичке омладине. Такмичење је намењено младим музичким уметницима спремним да започну своју професионалну каријеру и да, пред ауторитативним међународним жиријем, одмере своје вредности, степен креативности, техничке могућности… Такмичење је до сада одржано 48 пута у различитим солистичким и камерним дисциплинама и на њему је учествовало око 2000 солиста и преко 200 камерних ансамбала. Учесници су долазили са свих континената, из преко 70 земаља света. У жирију такмичења појавила су се нека од највећих имена светске музичке сцене и педагогије (Андре Навара, Пина Кармирели, Макс Ростал, Леон Гусенс, Игор Озим, Лудвиг Куркијевич, Кендал Тејлор, Ежен Треј, Пјер Пјерло, Марија Ливија Сао Маркос, Павел Коган, Михаил Воскресенски, Ксавиер Монсалвађ, Дејвид Такено, Михаел Фришеншлагер, Кристијан Ларде, Ги Фало, Анре Гертлер, Романо Корадо, Карен Хачетуријан, Данил Шафран, Анри Дитије, Родион Шчедрин, Тео Олоф, Боналдо Ђајоти, Минео Хајаши, Константин Богино, Робин Боуман итд.). Победници такмичења су се током протеклих година потврдили као врсни музичари и освојили су најзначајније концертне подијуме и оперске сцене.

Међународно такмичење Музичке омладине у Београду ужива статус пројекта од изузетног значаја у Међународној федерацији Музичке омладине (са седиштем у Бриселу) – Jeunesses Musicales International, а од 1974. је члан Светске федерације Међународних музичких такмичења (са седиштем у Женеви) – World Federation of International Music Competitions, која окупља највеће светске конкурсе као што су: Марија Калас у Атини, “Краљица Елизабета” у Бриселу, “Чајковски ” у Москви, ЦИЕМ у Женеви, “Сибелијус” у Хелсинкију, “Ј.С.Бах” у Лајпцигу, АРД у Минхену, “Карл Нилзен” у Оденсеу, “Прашко пролеће” у Прагу, “Маргарет Лонг – Жак Тибо” у Паризу, “Паганини” у Ђенови, “Фриц Крајслер” у Бечу, као и још низ великих такмичења у Јапану, Аустралији, САД итд. Као озбиљан међународни пројекат Такмичење има прецизан распоред дисциплина које се циклично смењују на сваких 5 година.

2017 – флаута

2018 – гитара

2019 – клавир

2020 – виолончело
 (одложено за 2021. годину због глобалне пандемија вируса Ковид-19)

Такмичење се одржава сваке године у марту месецу, у здању Задужбине Илије Милосављевића Коларца. Оснивач је Скупштина града Београда и ово такмичење званично спада у једну од неколико манифестација од изузетног културног значаја за град Београд и Србију. До сада су га подржавале и финансирале најугледније друштвене и културне институције наше средине. Овако велики и значајан пројекат привукао је и пажњу бројних средстава јавног информисања и спонзора који су нашли свој интерес да кроз Такмичење у Београду помогну уметност младих, међународно разумевање и зближавање и, посебно, афирмацију наше средине и самог града Београда.

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.